به گزارش راهبرد معاصر؛ آیتالله رئیسی، رئیس جمهور ایران به دعوت همتای خود عازم روسیه شده است. در این سفر بناست تا رئیس جمهور ضمن گفت و گو با همتای روس، در مجلس دومای روسیه حاضر شده و سخنرانی نماید. دیدار با ایرانیان مقیم این کشور از دیگر برنامه های آیتالله رئیسی در این سفر محسوب میشود. علاوه بر این، حضور رئیس جمهور در مسکو، ناظر بر انعقاد قرارداد همکاری و فعالیت اقتصادی ایران با روسیه است. در این سفر وزرای امور خارجه و اقتصاد، رئیس جمهور راه همراهی می کنند. نکته حائز اهمیت جزییات وتامین منافع ایران در سفری است که آیتالله رئیسی به دعوت رسمی ولادمیر پوتین آن را پذیرفته است که راهبرد معاصر در گفت و گو با کارشناس سیاست خارجی و روابط بین الملل آن را تبیین کرده است.
ابوالفضل ظهره وند کارشناس سیاست خارجی و روابط بین الملل در گفت و گویی با راهبرد معاصر به موضوع سفر رئیس جمهور به کشور روسیه پرداخت و در این باره گفت: سفر آقای رئیسی که با هدف شکل دهی به توافق راهبردی ۲۰ ساله بین تهران با مسکو انجام میشود را میتوان نقطه عطفی در همکاریهای راهبردی میان تهران و مسکو عنوان کرد. این سفر از این جهت حائز اهمیت است چرا که ایران که در طی سالهای اخیر و با تشدید تنشها با آمریکا، تجربه همکاری راهبردی و موفقیتآمیزی را با مسکو داشته است، به طوری که توانستهاند امنیت پایدار را در منطقه مستقر کرده و مانع فروپاشي ژئوپولتیکی در غرب آسیا شوند. با اتکا به این مسئله است که قرار داد ۲۰ ساله نیز می تواند تضمین کننده منافع دو طرف باشد.
وی در ادامه خاطر نشان شد: همکاری دو کشور ایران و روسیه طی سال های گذشته سبب شد تا یک تهدید معتبر بین المللی به نام داعش از بین برود. قطعا ظرفیت و توانایی ایران در ایجاد امنیت در غرب آسیا، این انگیزه را در بین تهران و مسکو و حتی تهران و پکن تقویت کرد تا در حفظ ثبات در منطقه و ايفاي نقش بین المللی و مقابله با تهدیدات امریکا، ایران وارد دور جدیدی از اتحاد راهبردی با دو کشور یاد شده، شود.
ظهرهوند در خصوص توجه به مفاد قرارداد و تامین حداکثری منافع ملی توسط رئیس جمهور و هیات همراه بیان داشت: در این موضوع تردیدی وجود ندارد که هر نوع همکاری و اتحاد راهبردی که بیانگر یک برنامه چند جانبه در عرصه های مختلف است نیازمند پی ریزی یک توافق نامه استراتژیک است که امیدواریم آقای رئیس جمهور و هیات همراه به تک تک حصول منافع ملی در این قرار داد توجه و آن را بین خود و دولت روسیه نهایی کنند تا کلید نقطه عطفی در روابط دو کشور زده شود.
این کارشناس سیاست خارجی نگرانی های عنوان شده از سوی رسانههای بیگانه درباره تقویت مناسبات با روسیه را مورد تحلیل قرار داد و در این باره گفت: آمريکا و متحدان اروپایی و از جمله معاندین مستقر در رسانههای فارسی زبان بیگانه، قویا نگران رویههایی هستند که در انعقاد قرار داد بین ایران و چین با ایران و روسیه می بینند. آنها شاهد تحولاتی هستند که در سایه این همکاری ها در حال شکل گیری است که می تواند بیش از پیش حوزه نفوذ و بازیگری و فتنه گری آمریکا و غرب را محدود کند. به همین خاطر میبینیم، سعی میکنند این توافقهای راهبردی را با تسری سازی به سند ترکمنچای و یا با عطف دادن به گذشته روابط ایران در دوره قاجار با تزار های روس منعکس نمایند.
وی در ادامه خاطر نشان کرد: آنها با اشاره به برخی وقایع تاریخی به دنبال ایجاد تردید و نگرانی در افکار عمومی با طرح ادعای ابهامات و تردیدهایی موجود در این قرار دادها هستند. ایجاد نگرانی در مردم توسط کسانی که دوست واقعی مردم ایران نیستند، نشان دهنده سطح پایین تحلیل آنها از تحولات بینالمللی و درک محدود آنها از شعور سیاسی مردم ایران است که قطعا باید تصحیح شود، چرا که ملت ایران آگاه و هوشیار است.
وی در خصوص دستاوردهای سفر آقای رئیسی به روسیه گفت: پیشبینی میشود با امضای این سند، مشابه سندی که با چینیها امضا شده شاهد گسترش و توسعه روابط در عرصه های امنیتی، نظامی، اقتصادی، اجتماعی، فرهنگی و تکنولوژیک باشیم. بی شک انتظار می رود دولت در مستند سازی توافق نامه ها و در تنظیم و امضای آن دقت لازم را برای تامین منافع ملی به خرج دهد. چرا که قطعاً طرف روسی مترصد این است که با ارزان ترین قیمت، بیشترین ظرفیت را از ایران به دست آورند.
این کارشناس مسائل بینالملل در پایان تصریح کرد: قاعدتاً طرف ایرانی نیز بدین منظور باید انگیزه تامین حداکثر منافع را برای مردم خود داشته باشد. این نکات مهمترین مسائلی است که در این سفر باید مورد توجه دولتمردان قرار بگیرد. به طوری که مطمئن باشیم در بخش های مختلفی که با طرف روسی در توافق راهبردی اقتصادی و نظامی به امضاء میرسانیم منافع و سود ما در این توافقات منصفانه در نظر گرفته شده باشد و چیزی از دست ندهیم.